JAKOŚĆ WODY
Na podstawie wyników badań próbek wody produkowanej w III kwartale 2018 roku, PGKiM Spółka Sp. z o.o. informuje :
JAKOŚĆ WODY DO PICIA Z UJĘCIA WODY MUCHLIN I OBRĘBIZNA W ODNIESIENIU DO PRZEPISÓW POLSKICH (wartości średnie podstawowych parametrów).
Parametr |
Wartości średnie |
Jednostka |
Dopuszczalna wartość (Dz.U. 2017 poz. 2294) |
Metoda badania |
Chlor wolny |
<0,02 |
mg /l |
0,3 |
PB-04 Wyd.03:2011 |
Mętność |
<0,3 |
NTU |
1,0 |
PN-EN ISO 7027-1:2016 |
Barwa |
5 |
mg/l Pt |
- |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D |
Zapach |
akceptowalny |
TON |
- |
PN-EN 1622:2006 |
Smak |
akceptowalny |
TFN |
- |
PN-EN 1622:2006 |
Twardość ogólna |
204 |
mg/1CaCO3 |
60 |
|
pH (temperatura pomiaru) |
7,5 (24,3oC) |
- |
6,5 - 9,5 |
PN-EN ISO 10523:2012 |
Przewodność elektryczna właściwa (temperatura pomiaru) |
478 (24,3oC) |
μS/cm (w 25°C) |
2500 |
PN-EN 27888:1999 |
Jon amonowy |
<0,040 |
mg /l |
0,50 |
PB-09 Wyd.03:2011 |
Azotyny |
<0,010 |
mg /l |
0,50 |
PN-EN 26777:1999 |
Azotany |
1,14 |
mg /l |
50 |
PN-82/C-04576.083) |
Żelazo ogólne |
<50 |
µg /l |
200 |
PN-ISO 6332:2001 |
Mangan |
<20 |
µg /l |
50 |
PB-03 Wyd.04:2011 |
Liczba bakterii grupy coli |
0 |
jtk w 100ml |
0 |
PN-EN ISO 9308-1:2014 |
Liczba bakterii Escherichia coli |
0 |
jtk w 100ml |
0 |
PN-EN ISO 9308-1:2014 |
Liczba enterokoków kałowych |
0 |
jtk w 100ml |
0 |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
Ogólna liczba mikroorganizmów (36±2) ˚C po 48 h |
4
|
jtk w 1ml |
- |
PN-EN ISO 6222:2004 |
Ogólna liczba mikroorganizmów (22±2) ˚C po 72 h |
3 |
jtk w 1ml |
bez nieprawidłowych zmian4) |
PN-EN ISO 6222:2004 |